Jump to content

A Maldív csoda

2016. 07. 26. 19:00

Ha nyár, akkor kánikula, nyaralás, utazás, strandolás olyan mennyiségben, amennyit csak bír a pénztárcánk. Sokan belföldön maradva töltik el a nyári szünetet. Mások nem is utaznak nagyobb távolságokat, helyben pancsolnak. Megint mások legalább egy évben egyszer külföldre mennek nyaralni.

Van a Földön egy hely, amelyet még most érdemes meglátogatni. A Maldív-szigetek az, amelyet a tudósok úgy ítélnek meg, hogy 2030-ra már nem lesz látható. A klímaváltozásnak köszönhetően a tenger szintje annyira meg fog emelkedni, hogy a szigetek nagy részét ellepi majd a víz. Ezt az eltűnést 2010-re is megjósolták, de tény, hogy érezhető a területcsökkenés.

A Maldív-szigetek kétezer apró szigetből áll. Az egyiket feltöltötték, amely így alkalmassá vált arra, hogy repülőtér legyen. A szigetország kétezer szigete közül nyolcszáz lakott, a többi zátony lakatlan. A szigeteket leginkább malájok, szingalézek és indiaiak lakják, akik nem aggódnak ennyire a jövőjük miatt. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a híreket kevésbé fogadják be, hiszen javarészt írástudatlan emberek.

A Maldív-szigetek fővárosa Male, amelyet nagyjából hatvan ezren lakják. Ez az egyetlen város a szigetegyüttesen, ahol autóút is van, de ettől függetlenül a leghasználtabb közlekedési eszköz a kerékpár és a motor. A Maldív-szigetek a turizmus egyik felkapott úti célja. Mára már kedvelt üdülőparadicsom. Az ideérkezőket hidroplánnal vagy motorcsónakkal szállítják az általuk választott szigetre.

Amelyik szigetet nem lakják turisták, vagy helyiek, és nem is repülőtér, akkor egészen más szerepe van. Van kimondottan a bevásárlásra alkalmas sziget, és van, amelyen futballpálya van, egy másikon pedig temető.

A Maldív-szigetek között vannak valóban lélegzetelállítóak, és kevésbé szépek is. Az ottani szálláshelyeket nem a klasszikus hotelekként kell elképzelni, ugyanis bungalók vannak. Az üdülőszigeteken laknak a turistákon kívül a kiszolgáló személyzet. Egy szigeten nagyjából 50-60 látogató nyaral egyszerre. Generátor termeli az elektromos áramot, a tengervíz sótalanításából nyerik az édes vizet.

A szigetek csodás korallzátonyai búvárkodásra csábítják az odalátogatót. Érdemes, sőt egyenesen kötelező eleme a nyaralásnak. Találkozhatnak a vízi világ állataival, úgymint tengeri teknősökkel, szirti cápákkal, rájákkal. Aki sosem búvárkodott, az is bátran merülhet víz alá a búvártanfolyam elvégzése után. Ezentúl, a vakító fehér homokos strandok, a türkizkék víz, a kókuszpálmák és a banánfák látványa teljesen elkápráztatja a turistákat.

(Forrás: boomsbeat.com, randomwallpapers.net/képek)