Jump to content

Mint a mesében, olyanok ezek a strandok!

2015. 07. 09. 14:36

El sem hinnéd, hogy nem egy csodálatos tündérmesébe csöppentél, olyan különleges strandokon pihenhetsz szerte a világban. Van, amelyik ragyogó üvegkavicsairól, van, amelyik rózsaszín, vagy épp olivazöld színű homokjáról híresült el.

1.- Üvegpart, Kalifornia:

Gyönyörű üvegkavicsok borítják be az egész partszakaszt. Ám amilyen szép most a strand, olyan rút a kialakulásának története. Az 1960-as években ugyanis szemétlerakó helyként üzemelt a kaliforniai part, ennek eredménye a temérdek simára csiszolt tengeri üvegkavics. Szuvenírként azonban tilos hazavinni a különleges köveket, ugyanis széségüknek köszönhetően egyre több turista keresi fel e szokatlan látnivalót.

2.- Rózsaszín tengerpart, Bahamák:

Több kilométernyi varázslatosan szép, rózsaszín homokkal borított tengerpart húzódik a Bahamákhoz tartozó Harbour-szigeten. A különleges látványelemért egy aprócska kis tengeri élőlénynek lehetünk hálásak, amelyet a hullámzás a partra sodor.

3.- Papakolea-part, Hawaii:

Nem könnyű megközelíteni ezt a különleges strandot, több kilométert kell gyalogolni a tűző nap alatt. A látvány azonban megéri a fáradságot, a vulkáni kúp által szegélyezett partszakasz homokja olivazöld színben pompázik. Az egész világon összesen négy ilyen strand található, a másik háromhoz Norvégiába, a Galapagos-szigetekre, vagy Guamba kell utaznunk.

4.- Vörös homokú part, Galapagos:

Emberek nem élnek ezen a szigeten, flamingók és fókák terpeszkednek az élénkvörös homokos parton, mely különleges színét vulkanikus lávából nyerte.

(Kép: Sam Beebe)