Jump to content

Étkezési tippek egy brit gasztrofizikustól

2015. 06. 22. 11:47

Egy brit professzor, Dr Charles Spence a tudománynak egy egészen új, ám annál izgalmasabb területén brillírozik: mégpedig a gasztrofizikában. Ínycsiklandó és irigylésreméltó munkássága során azt kutatja, milyen tényezők, -ízek, színek, illatok, vagy környezeti háttér- játszanak közre egy étel élvezetében. Dr Spencer megállapította például, hogy a vacsoraélmény legalább 50%-a a meglepetésszerű tényezőkből fakad.

-Minél nehezebbek az étkészletek, annál ízletesebbnek fogjuk érezni az ételt, hiszen a súlyos kések és villák a vacsora elegancia faktorát erősítik.

-Sokkal finomabbnak tűnik a tengeri kerkentyűkből, vagy halból álló fogás, ha azt valóban a tengerparton fogyasztjuk el. Éppen ezért sajnos hiába igyekszünk, a horvátországi nyaralós vacsoraélményünket nem fogjuk tudni itthon megismételni. Ha ismét azokra a pompás ízekre vágyunk, utazzunk vissza a tenger mellé!

-Sok múlik azon is, milyen a fogadtatás egy adott étteremben. Minél inkább úgy érezzük, hogy a helyen csak ránk vártak, annál finomabbnak fogjuk az ételt is találni.

-Az sem mindegy, milyen papírra és milyen betűtípussal van az étlap nyomtatva. Jó tipp, ha az étlap kifejezetten súlyos, a betűk pedig eleganciáról tanúskodnak.

-Baráti társaságban étkezéskor akkor járunk a legjobban, ha elsőként rendelünk magunknak, így ugyanis sokkal nagyobb az esély, hogy valóban azt kérünk, amit szeretnénk enni, és tudat alatt nem befolyásolnak a többiek elvárásai.

-Ha fogyókúrázunk, együnk piros tányérból, bíztat a professzor. A piros ugyanis veszélyt jelez az agyunk felé, így nagyobb a valószínűsége, hogy hamarabb abbahagyjuk az evést. A vörös szín ráadásul nagyobb kontrasztot is nyújt az étellel, így kevesebbet eszünk majd.

-Ezen felül a fogyókúrázóknak azt tanácsolja Dr Spencer, hogy ne tévézzenek, vagy számítógépezzenek evés közben, viszont egyenek egyedül. Társaságban akár 75%-kal is többet ehetünk a kelleténél.

(Kép: Matt MacGillivray)