Jump to content

4 üdvözlés a világból

2015. 05. 18. 10:11

Tudtad, hogy van olyan hely, ahol nyelvet kell ölteni egymásra üdvözlésképpen? És hogy az eszkimó puszi nem az orrok összedörgöléséből áll, hanem annál sokkal szexibb?

Még az olyan egyszerű dolgokat sem ugyanúgy csináljuk a világ különféle tájain, mint a köszöntés. Külföldieknek furcsa lehet, hogy mi, magyarok nem csak hellóval köszönünk, de azzal is búcsúzunk el. Ugyanígy a mi szemünkben is szokatlannak tűnhet egy-két köszönési mód a világból.

-Tibet:

Köszönthetjük a tibetieket egy egyszerű meghajlással is, amikor letérdelve a homlokunkat a földhez érintjük, de ha igazán szeretnénk lenyűgözni őket, akkor jobb, ha a hagyományos üdvézlési formánál maradunk meg. Ez nagyon egyszerű: csak dugjuk ki jól előre a nyelvünket, majd húzzuk vissza. Ám mielőtt így tennénk, győződjünk meg róla, hogy a kérdéses felület szép rózsaszín, és nem fekete, ez utóbbi ugyanis arról árulkodik, hogy sötét lelkünk van –vagy hogy előtte medvecukrot szopogattunk. Míg a nyelvöltés nálunk sértésnek számít, addig a tibeti kultúrában egyfajta köszönési forma. (Így persze felmerül az izgalmas kérdés: lehet, hogy Miley Cyrus is a tibeti vérvonalat képviseli??!)

-Nigéria:

Ha Nigéria délkeleti részén járunk, nagy eséllyel összefuthatunk a kanouri néppel. Ha így lenne, ne felejtsük őket illendően köszönteni, azaz rázzuk meg az öklünket szemmagasságban, miközben azt kiáltjuk: ’whooshay!’ Vagy köszönhetünk egy egyszerűbb Bonjour!-ral, Nigériában ugyanis az a hivatalos nyelv.

-Északi sark:

Eszkimó pusziként is elhíresült az inuitok köszöntése, ami a közhiedelemmel ellentétben valójában nem az orrok összedörgöléséből áll. A helyes eszkimó puszihoz ugyanis az orrunkat és a felsőajkunkat kell a másik orcájához dörgölni, miközben magunkba szívjuk a másik bőrének illatát.

-Szaud-Arábia:

Akár ismerősbe, akár ismeretlenbe botlunk, a kézfogás a megfelelő üdvözlési forma. Ezt gyakran követi egy baráti ölelés is –persze szigorúan csak férfiak között! 

(Mental Floss, kép: pixshark.com)