Jump to content

Aprócska látnivalók

2015. 04. 06. 11:33

Nem csak a hatalmas épületek, vagy fenséges hegyláncolatok érik meg, hogy útra kelljünk miattuk. Számtalan olyan látnivaló is akad a világban, amik olyan picikék, hogy akár nagyítót is vihetnénk magunkkal az útra. Ez azonban egy cseppet sem csökkenti értéküket, sőt!

-A világ legkisebb múzeuma, a Mµseum Somerville, Massachusetts-ben található. Már a szóban található µ görög betű is jelzi apró, avagy ’mikro’ jellegét. A múzeum nem más, mint egy kicsi vitrin két épület között, ahol Dina Brodsky 5 centiméternél nem szélesebb olajfestményeit tekinthetjük meg.  

-A kanadai Cardigan könyvtár a Prince Edward szigeten található. A 3,5 méterszer 3,5 méteres épület a világ legkisebb könyvtára, hiszen nem sokkal nagyobb, mint egy átlagos kerti fészer. Ennek ellenére 1800 könyv közül válogathatunk benne.

- Az Eh'hausl Hotel, Ambergben, Németországban mindössze 53 négyzetméter, nem csoda, ha legfeljebb két vendéget tudnak egyszerre elszállásolni. Ám ha az esküvőnket, vagy a mézesheteinket tervezzük itt, az igencsak jó szerencsét hoz a frigyre, az épület neve ugyanis ’Esküvő ház’. Az 53 négyzetméteren található egy hálószoba, nappali kandallóval, és egy kényeztető fürdőszoba is.

-Ha az előző szállodát túlságosan tágasnak találtuk, akkor inkább foglaljunk szobát a dán Central Hotelbe, Koppenhágában. A szálló mindössze 12 négyzetméter, nem is fér bele nagyon más, mint egy ágy, egy asztal, és egy televízió.

- A német Palastkino nevezetű moziban csupán kilenc ülőhely fér el, ezzel pedig a Guiness rekordok könyvébe is bekerült. Jó hír azoknak, akik családiasabb körülmények között élveznék inkább a hollywoodi fimeket.

- Romantikus vacsorát költhetünk el az olasz Solo Per Due étteremben, Vacone-ban. Ahogy a hely nevéből sejteni lehet, csupán két fő számára főznek egyszerre, az étteremben pedig csak egy asztal található. Így azonban a szerencsés vacsorázók a kiszolgáló személyzet teljes figyelmét élvezhetik. A hely nem nagyobb 30 négyzetméternél, a villa pedig, ami otthont ad ezen aprócska étteremnek, állítólag magának Horatiusnak volt a birokában.

- Az osztrák Kremlhof színház színpada csupán 1,3 méter hosszú és 1,3 méter széles, a nézőterén pedig maximum 8 fő tud leülni, így főleg kínos lehet, ha épp a mi telefonunk szólal meg előadás közben, vagy esetleg fáradtan elbóbiskolnánk egy csendesebb jelenetnél.

(Kép: untappedcities.com)