Jump to content

A világ 10 leghíresebb utcája

2015. 03. 26. 11:20

Íme a világ tíz legizgalmasabb utcája, sokuk filmekből, könyvekből, vagy zenéből is ismerős lehet. Te hányat láttál már közelről, élőben is?

1.- Broadway

Számtalan Broadway van szerte a világban, de közülük a leghíresebb a Manhattanben található utca, amely nem csak hogy egy dal inspirációjaként is szolgált, de fénykorában temérdek musicalnek is otthont adott.

2.- Champs-Élysées

Eredetileg XIV Lajos király megrendelésére készült a széles, fákkal szegélyezett párizsi sugárút, amely manapság számtalan elegéns üzletnek ad otthont, kihagyhatatlan turisztikai célponttá emelve a Párizsba látogatóknál.

3.- Pacific Coast Highway

A California State Route-ként is ismert út 655 mérföld hosszú, mely keresztülszeli az államot. Nem ez a leggyorsabb, de egészen biztos hogy a legszebb útvonal mind közül. 1930-ban nyílt meg a nagyközönség előtt, azóta pedig temérdek nevezetes autós túrát szerveztek rajta.

4.- Bourbon Street

New Orleans francia negyedének leghíresebb utcája híres a nyüzsgő forgalmáról, a szomjas vándornak pedig rengeteg bár és exkluzív klub adhat menedéket.

5.- Michigan Avenue

Chicago egyik legizgalmasabb utcája, mely a Michigan-tóval párhuzamosan fut, és keresztezi a Chicago-folyót.

6.- La Rambla

Barcelona leghíresebb utcája alig két kilométer hosszú, ez köti össze a nevezetes Colombus szobrot a Placa de Catalunyával. Árnyas fái alatt kávézók és éttermek egész hada húzódik meg, a padokon üldögélve pedig kedvünkre gyönyörködhetünk a sétáló tömeg nyüzsgő, színes forgatagában.

7.- Hollywood Boulevard

Ki ne ismerné a híres csillagokkal tarkított utcát Los Angelesben? Körülbelül 2500 neves sztár nyomát tekinthetjük itt meg, akiket az 1950-es évek óta ér az a megtiszteltetés, hogy kőbe vésve megörökíthetik magukat az utókornak.

8.- Wall Street

Az amerikai pénzügyi szektor fellegvára, amit legutóbb Leonardo di Caprio tett emlékezetessé filmjében. A legenda szerint a kora kereskedők itt gyűltek össze egy hatalmas fa ágai alatt még a 17. században, hogy előnyös üzleteket kössenek egymással.

9.- Abbey Road

Az észak-londoni utca a Beatles együttes tagjainak köszönheti hírnevét, az itt található zebrán sétál ugyanis végig a négy gombafej az 1969-es albumuk fedelén. A képen egyébként éppen az EMI Studiosból mennek el, ahol a hatvanas évek nagy részét töltötték lemezfelvételekkel. Az utca azóta is a Beatles rajongók mekkája.

10.- Lombard Street

Az amúgy is meredek, hepehupás utcáiról híres San Fransisconak talán ez a legizgalmasabb utcája, nyolc éles kanyarral megspékelve, nem is könnyű rajta autóval végigvezetni. (Kép: stay.com)