Jump to content

A sziget, ahol elfelejtenek meghalni az emberek

2015. 03. 23. 11:14

Az Égei-tenger közepén, körülbelül 80 kilométerre a nyüzsgő forgalmú Mykonostól található az örök ifjúság szigete, Ikaria. Valami lehet ezen a görög szigeten a levegőben, hiszen több, mint nyolcezres lakosának előre láthatólag két és félszer nagyobb az esélye, hogy megérje a 90. születésnapját, mint nekünk, és tízszer nagyobb a valószínűsége a száz gyertyás tortájának is.

Ikarián nem csak hosszú, de kifejezetten minőségi életet is élnek az emberek, 20%-kal kevesebb rákos megbetegedést diagnosztizáltak a szigetlakók között, mint Görögország más vidékein, a depresszió, a szívbetegség és a demencia pedig ismeretlen fogalmak itt.

Az egyik oka ennek a paradicsomi állapotnak talán az lehet, hogy a szigetet szeles sziklái miatt nem olyan könnyű hajóval megközelíteni, ezért sokáig zavartalanul élhettek a lakók, a külvilágból sem kereskedők, sem kalózok nem zaklatták őket. A háborítatlan közegnek köszönhető mediterrán étrendjük is, ami szintén hozzájárul kicsattanó egészségükhöz: azt eszik, amit megtermelnek és kihalásznak, mindezt pedig frissen teszik.

Mindezt pedig kiegészíti a pompás helyi bor is, amit rendszerint a családdal és a barátokkal együtt fogyasztanak el, így a közösségi életük is harmónikus és egészséges. Persze a mértéktartás az egyik fő irányelvük, a borozós mulatságokat csak ünnepi alkalmakon művelik, és húst is ritkán esznek.

A társas kapcsolataik kivételelesnek mondhatók a mai világ viszanylataiban, sokak szerint ez az oka annak is, hogy a sziget lakói ilyen magas kort meg tudnak élni. Rendszerint több generáció lakik egy fedél alatt, a közös élet feladataiból pedig mindannyian egyformán kiveszik a részüket, a barátokkal, ismerősökkel pedig nagyon gyakran összejárnak.

(Kép: blog.purpletravel.co.uk)