Jump to content

Milánói Világkiállítás - Az élelmiszer jövője

2015. 03. 20. 19:24

Az olasz nagyváros évek óta készül a világ legnagyobb kiállítására, és már a célegyenesben van: Milánó rendezi 2015- május elseje és október vége között a Nemzetközi Világkiállítást, azaz az Expót, melyre több, mint 20 millió látogatót várnak szerte a világból. És hogy miről is fog szólni az idei Expó? Az ételről!

A háromévente megrendezésre kerülő Világkiállítás mindig olyan innovatív és a nemzetközi közönség előtt még nem ismert technológiákat mutat be, melyek jó eséllyel megváltoztatják az életünket. Az 1851-es Londoni Expón mutatták be például az aratógépet és a fax első prototípusát, míg az 1939-es New York-i Világkiállításon láthatott először a nagyérdemű televíziós adást.

A 2015-ös Expó a „Tápláld a bolygót, adj energiát a jövőnek” jelszóval nyílik meg, mely számtalan világújdonságnak számító élelmiszerekkel kapcsolatos technológiát mutat be 140 nemzet 57 pavilonjában. a nemzetek pavilonjait a legnevesebb építészek és művészek tervezték meg, mindegyik mini-múzeumként szolgál majd várhatóan olyan élelmiszertechnológiai és kulináris felfedezéseket kínálva, melyek tíz év múlva talán már az életünk szerves részei lesznek.

Csak néhány példa a kiállítók közül:

1. A 22. századi szupermarket


Néhány száz éven belül várhatóan hologrammok és interaktív adatképernyők váltják majd fel a manapság portékákkal teletömött bolti polcokat és bevásárlókocsikat. Otthon pedig már internet által vezérelt, önálló gondolkodásra is képes konyhákban készíthetik el leszármazottaink a mindennapi ételt.

2. Automata biotrágya gép

A Holland Mezőgazdasági pavilonban a jövő önműködő és önfenntartó farmergazdálkodását figyelhetjük meg: két dróntraktor gyűjti össze és dolgozza fel a pavilon tetején található pázsitos tetőkertből nyert füvet, majd egy káros anyagot egyáltalán nem kibocsátó berendezés termeli belőle a mezőgazdasághoz elengedhetetlen biotrágyát.

3. Függőleges mezőgazdaság

Az amerikai pavilon témája az Amerikai Étel 2.0. Kiindulva abból, hogy a világ népessége 2050-re várhatóan 9 milliárdra nő, helyspórolás céljából  elterjed majd a függőleges gazdálkodás, ami jelen esetben egy falon található mezőgazdasági területet jelent. A függőleges szántóföldből nyert zöldségeket és élelmiszer-alapanyagokat egy ételkamion alakítja át fogyasztható élelmiszerré, melyet a szántóföld tetején, azaz a tetőteraszon meg is kóstolhatunk majd.

4. Lassú kaja

Tudtad, hogy a középkorban egy átlagember közel 200 fajta alma közül választhatott életében? Miközben korunk embere élet során átlagosan nagyjából 8 féle almát kóstolhat meg. A Slow Food Mozgalom szerint a Földön megtalálható élelmiszerek 75%-a már „kihalt”. Ám a mozgalom a Világkiállításra úgynevezett magbankot hozott létre, ahol a világ összes természetben megtalálható élelmiszerének magját összegyűjtötték, hogy mindenből maradjon a jövőre is. A Slow Food Mozgalom  pavilonjában találhat Food Zone az Expó idejére a Föld legnagyobb éttermévé változik.

5. A jövő szántóföldjei

Izrael is világújdonsággal érkezik az Expóra. Ők ugyanis természetes energiaforrásokat felhasználva – kizárólag napelemek és szélerőművek  felhasználásával – a tikkadt Negev sivatag egy részéből művelhető és termő földet hoztak létre. Az izraeli pavilonnak élő, fűvel és növényekkel borított falai lesznek, hogy bizonyítsák: bárhol létre lehet hozni termőföldet, miközben egy egyedi újraerdősítési projekt vizualizációját is megtekinthetjük.