Jump to content

Romantikus szlovéniai gyöngyszem: Jamnik

2015. 01. 13. 18:16

Nem kell messzire menni Magyarországtól, ha varázslatosan mesés helyeken szeretnénk kirándulni. Szlovénia igazi gyöngyszem, csodás hegyekkel, természeti csodákkal, romantikus falvakkal és nyüzsgő tengerparttal. Eldugott kirándulóhelyei közül kiemelkedik Jamnik.

Jamnik valójában egy icipici falu a Jelovica-fennsíkon, mely Kranj kisvárosa mellett található, a szlovén fővárostól, Ljubljanától nagyjából 20 kilométerre, ami Budapestről 4-5 óra autózással, szinte végig autópályán érhető el. 

Aki szereti az eldugott helyeket, a romantikus kilátókat, a természetet és a nyugodt kirándulásokat, mindenképpen látogasson el Kranjba és a környező kiránduló helyekre. Közülük is a leghíresebb látnivaló a Szent Primusz és Feliciánuszról elnevezett kápolna, mely egy hegy tetetjén áll egymagában, a Júliai-Alpok és a Kamnikai-Alpok fenséges csúcsaira nézve.

A lélegzetelállító panoráma a szerelmesek egyik kedvelt búvó- és lánykérőhelye, a kápolnát pedig érdemes egész évben, bármikor felkeresni, hiszen minden évszakban más- és más képet mutat a fennsík.

Ha Olaszországba vagy a szlovén tengerpartra tartasz, esetleg Szlovéniában kirándulgatsz, mindenképpen tégy egy kicsi, de hasznos kitérőt erre a csodás helyre. 

(Fotók: janezferkolj, Domen Dolenc, Luka Kompare, Baptiste Valeriano, Igor Gratzer)