Jump to content

5 turistalátványosság, ami megéri a sorban állást

2014. 12. 01. 11:41

A turizmus fellendülésével és a fapados járatok hihetetlen népszerűségével párhuzamosan egyre nagyobb tömegek látogatják világszerte a kiemelt helyeket. De még ha ódzkodunk is a nyüzsgéstől, a kígyózó soroktól, a tülekedéstől, van néhány hely a világban, ahol mégis érdemes kivárni a sorunkat. Gyűjteményünkben most ezek közül szemezgettünk.

-Franklin Barbecue:

Az austini BBQ büfé előtt olyan híresen hosszú sor kígyózik, hogy még külön Twitter oldalt is létrehoztak a várakozási idő mindennapos tudósításához. Hogy mi áll a nagy felhajtás mögött? Aaron Franklin világraszóló szegyhúsa, amit lassú tűzön süt-füstöl fenségesen finommá.

-Hagia Szophia:

Órákig képesek a turisták sorban állni, csak hogy betérhessenek ebbe a gyönyörű török bazilikába, mely ma már múzeumként üzemel, de megéri a várakozás: odabent szökőkutak, sírhelyek és szépséges imaszobák várják a látogatókat, illetve a templom egyik különlegessége, a többszörös kupolamegoldás is méltó módon kárpótol majd bennünket türelmünkért. A hatodik században épült isztambuli ortodox bazilika a legszebb példája a bizánc építészetnek.

-Hongkongi Viktória csúcs:

Bár többféleképpen feljuthatunk a lenyűgöző kilátású Victoria csúcsra, érdemes inkább az 1888 óta üzemelő siklóval menni, habár a várakozás a járműre akár két-három órát is igénybe vehet. A hegytetőre érkezve azonban a látvány feledteti velünk a zsúfoltsággal és várással járó viszontagságokat.

-Totonno's Pizza, Brooklyn, New York:

Az igazi, híresen fenséges amerikai pizzákat szénnel fűtött kemencékben sütik már 1924 óta, nem csoda, hogy órákat kell várni, ha itt szeretnénk falatozni. Népszerűségének egyik kulcsa a krémes mozzarella, fűszeres paradicsomszósz és ropogós, friss pizzatészta tökéletes összhangja.

-Sixtus-kápolna, Vatikán:

A Szent Péter bazilikával szemben állva jobb oldalt található a kápolna, előtte pedig turisták egész hada áll sorban. Még ha sikerül is keresztül verekednünk magunkat a nyüzsgő tömegeken, odabent sem számíthatunk elhagyatott, kietlen terekre. Ennek ellenére mégis megéri a látogatás, hiszen a kápolna szépsége valóban lélegzetelállító. Itt található sok más gyönyörűség mellett Michelangelo fő műve, a világ egyik legismertebb alkotása. Az 540 négyzetméteres területű, egybefüggő menyezetfreskó egyedülálló a maga nemében. Ha pedig előzetesen helyet foglalunk magunknak, még a sorokat sem kell feltétlenül végig állnunk.

(Condé Nast Traveller, kép: thepackedlife.com)