Jump to content

A világ legjobb piacai - 1. rész

2014. 11. 20. 16:55

Nincs is jobb, mint egy igazi tömött piacon járkálni, nézelődni: az illatok, a vibráló színek, a zöldségek és gyümölcsök frissessége, az elképesztő kínálat. Pedig a magyar piacok sehol sincsenek a Föld legjobbjaihoz képest. Ha külföldön jársz, menj el kora reggel a piacra és nem fogsz hinni a szemednek.

1. Torontói Szent Lőrinc Piac
A torntói belvárosban található ez az 1803 óta működő piac, mely több, mint 120 helyi farmer portákáját kínálja.

2. Union Square Greenmarket New York Cityben
Barry Benepe alapította 1976-ban az azóta legendássá váló piacot, ahol környékbeli zöldségtermelők árulják terményeiket. New Yorkban azokat is meggyőzte, akik világ életükben szupermarketekben vásároltak.

3. Castries Piac St. Lucián
A St. Lucia fővárosában található, 1894 óta működő piacon a helyiek számára minden hétköznapinak számít, ám ha körbesétálunk, a szánk is tátva marad. Tengeri herkentyűk, helyi fűszerek (csillagánizs, fahéj), trópusi gyümölcsök és persze a legjobb piaci étkezdék várják a vásárlókat.

4. Ver-o-Peso, Belém, Brazília
A kikötői piac az egyik legrégibb a világon, mégis a leghangosabb és legkáoszosabb. Hangulata azonban utánozhatatlan, a halakat pedig gyakorlatilag néhány perccel kifogásuk után már meg is vehetjük.

5. Mercado Central, Santiago, Chile
Egy másik legendés dél-amerikai piac, melyben minden létező halat megkaphatunk. Amelyek nem fogynak el a pultokról, azokat rögtön viszik a helyi falatozókba, ahol jobbnál jobb falatokat készítenek belőlük.

 



(Fotók és forrás: nationalgeoprahic,com, bootsintheoven.com)