Jump to content

Ez a srác fejest ugrott a világ legmélyebb víznyelőjébe!

2014. 11. 05. 11:55

Elképzelted már, milyen lehet egy víz alatti lyukba beleugrani? Ebben a félelmetesen gyönyörű kisfilmben sokak álma vagy éppen rémálma valósul meg, amikor egy francia szabadtüdős búvár vállalja a kockázatot, és beleugrik a világ legmélyebb víznyelőjébe. Palack nélkül!

A világ legmélyebb ismert óceáni víznyelője a Bahamákon található Dean's Bule Hole. A Kék Lyuk kifejezés utal arra, hogy ez egy vízben lévő hatalmas gödör, azaz a lyuk szája is már a víz alatt van.

A 202 méter mély lyukba Guillaume Nery oxigénpalack nélkül, mindössze visszatartott levegővel ugrott be, majd mászott vissza a gödör falán kapaszkodva.



Nery egy tapasztalt szabadtüdős búvár, ám tudnunk kell, hogy ez a foglalkozás csöppet sem veszélytelen. Sok-sok év gyakorlás kell ahhoz, hogy egy búvár legalább 5 percen át vissza tudja tartani a levegőt, és meg tudjon birkózni a mélységi nyomás emberi szervezetre rendkívül veszélyes különbségeivel.

Nery jógagyakorlatokkal tágítja a tüdejét minden merülés előtt, és bár régóta "ötperces" búvárnak számít, azaz képes ennyi ideig gond nélkül visszatartani a lélegzetét, ilyen mélyre merülni kevesebb idő alatt is veszélyes.

A merülést ráadásul búvár társa, Julie Gautier filmezte le, aki szintén oxigén palack nélkül kísérte Neryt a lyuk mélyére.

 



(Fotók: amusingplanet.com)