Jump to content

Kóstold meg, ha arra jársz!

2014. 09. 30. 13:04

Minden magyar tájegységnek meg vannak a fogásai. Összetéveszthetetlen ízek, melyeket nem szabad kihagyni, ha az ételek „szülőhelyén” járunk az országban. Finomságokból szemezgetünk.

ZALAI vagy VASI DÖDÖLLE - Ez egy igazi zalai (göcseji) étel. Talán a szegények eledele lehetett valaha, mert nagyon egyszerű alapanyagok kellenek hozzá. Manapság viszont fénykorát éli, újra divatba jött. Hozzávalók: 7 közepes db burgonya, 30 dkg finomliszt, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 ek sertészsír (vagy napraforgó olaj), só ízlés szerint, 3 ek tejföl. A krumplit meghámozzuk, kockára vágva megfőzzük sós vízben. Az apróra vágott hagymát a zsiradékban aranysárgára pirítjuk. Ha megfőtt a krumpli, a vízzel együtt összetörjük, de nem vesszük le a tűzről. Kása állagúnak kell lennie. Még mindig a tűzön hagyva, beledolgozzuk a lisztet fakanállal, de lehet géppel is (dagasztókarral). Egy jó sűrű, kemény masszát kell kapnunk. Most már levehetjük a tűzről. Serpenyőbe teszünk egy keveset a hagymás olajból, majd olajos kanállal fél tojásnyi galuskákat szaggatunk, megpirítjuk, megszórjuk hagymával, és meglocsoljuk a tejföllel.

NYÍRSÉGI GOMBÓCLEVES - 50 dkg borjúlapocka /de készíthetjük sertésből, csirke- vagy pulykahúsból is/, 2 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 15 dkg gomba, 15 dkg zöldborsó, 15 dkg karfiol, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1/4 zellergumó, petrezselyemzöld, 5 dkg vaj, 1 db citrom leve, 2 dl tejszín, 2 evőkanál finomliszt, ételízesítő, só, őrölt fehérbors. A húst, a gombát és a zöldségeket kockára, a hagymát finomra vágjuk. A burgonyát megfőzzük, kihűtjük. A vajon a hagymát megfonnyasztjuk, rátesszük a kockákra vágott húst, és fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a zöldségeket is, és felöntjük vízzel. Ízesítjük sóval, fehérborssal, ételízesítővel. Közben elkészítjük a gombócokat. A burgonyát áttörjük krumplinyomón, hozzáadjuk a tojást, a lisztet, sót, a petrezselyemzöldet, és összedolgozzuk. Ha a hús megpuhult, vizes kézzel kis gombócokat formázunk a krumplis masszából, és a forrásban lévő leveshez adjuk. Ha a gombóc is megpuhult /kb. 8-10 perc/, liszttel elkevert tejszínnel behabarjuk. Ha újraforrt, beleöntjük a citrom levét. Tovább forralni már nem kell!

MÁTRAI BORZASKA – 8 szelet sertés rövidkaraj (vagy 2 nagy csirkemell), só és bors ízlés szerint, 50 dkg burgonya, 1 db tojás, 4 evőkanál finomliszt, 3 dl napraforgó olaj a sütéshez. A tálaláshoz 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt. A húst kiklopfoljuk, megsózzuk, borsozzuk, egy órára behűtjük. Közben a burgonyát meghámozzuk, a reszelő középső (durva) fokán lereszeljük, és fél óráig állni hagyjuk. Ezután a burgonyát kissé kinyomkodjuk, a nyers tojással és a burgonya nedvességétől függően 1-2 evőkanál liszttel összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk. A hússzeleteket papírtörlővel leitatjuk, utána először lisztbe mártjuk, majd a burgonyamasszába forgatjuk, hogy teljesen beborítsa. Nagy serpenyőben felmelegítjük az olajat (ne legyen túl forró!), és a krumpliba bundázott hússzeletek mindkét felét szép pirosra sütjük. Papírtörlővel bélelt tálra szedjük, hogy a felesleges zsiradékot leitassa.

De ott van még a hortobágyi húsos palacsinta, a bajai, a dunai, a balatoni halászlé, a balatoni fogas és süllő, a palócleves, és még sorolhatnánk, hányféle ételt érdemes kipróbálni az adott tájegységen, ha épp ott járunk. Sokszor beigazolódik, hogy ott, a helyszínen más milyen a lelke az ételnek, ami onnan származik.  

(fotó: proaktivdirekt.com, nosalty.hu, aprosef.hu)