Jump to content

Nőnek lenni, Indiában

2014. 06. 23. 11:20

Az elmúlt hetekben négy nőt is felakasztottak India Uttar Pradesh államának kis falvaiban. Az áldozatok családjai azt állítják, a lányokat megerőszakolták, mielőtt végeztek velük. De mi állhat ennek a rettenetes kegyetlenségnek a hátterében?

A BBC riporternője gyerekkorában sok vakációt töltött nagyszüleinél Indiában, a Pratapgarh körzetében, és azt állítja, a nők elleni erőszakos cselekmények már akkor sem mentek ritkaságszámba. Az elkövetők rendszerint a közösség magasabb kasztú férfitagjai voltak, az áldozatok pedig kivétel nélkül a legalacsonyabb, érinthetetlen kasztjából származó nők. Néhányuknak sikerült az utolsó pillanatban kicsúsznia támadói karmából, a rendőrségre azonban soha, senki nem ment el.

Ma már annyi változás érzékelhető, hogy mind többen tesznek feljelentést. Egy nőket védő szervezetnek a tagja, Roop Rekha Verma elmondta, hogy régebben naponta 3-4 bejelentés érkezett hozzájuk, ma 10-12 incidensről hallanak egy nap.

A nemi erőszakra vonatkozó törvényt 2012-ben szigorították meg, e szerint az elkövetőt akár halálra is ítélheti a bíróság. Az erőszakok brutalitása ettől azonban csak fokozódott. Az elkövető, a megtorlástól tartva, minden tőle telhetőt megtesz, hogy az egyetlen szemtanút, az áldozatát, eltegye láb alól. Ez lehet az egyik oka, amiért elharapództak a gyilkosságok is.

Azonban Verma szerint az is sejthető, hogy nem minden esetben a nemi erőszak elkövetője egyben a gyilkos is. Sok család becsületükön esett szégyen miatt választja ezt a véget, vagy a lányok menekülnek az öngyilkosságba, erre az elkövetés módja is utalhat.

A másik probléma, hogy a nők egyre több helyen keverednek idegenekkel. Míg régebben a lányok és az asszonyok gyakorlatilag csak az otthonaikban, vagy a földeken voltak láthatók, manapság már minden közösségi helyen ott vannak. Emiatt viszont sajnos sokkal sebezhetőbbé is válnak.

Annak pedig, hogy a brutális bűntettek miért pont Uttar Pradeshben történtek meg az az oka, hogy ez India a legsűrűbben lakott, de legszegényebb része, ahol a 200 millió lakosnak a 40%-a él a nemzeti létminimum alatt. A nőket pedig még mindig messze a férfiaknál alacsonyabb rangúnak tartják.

A legutóbbi tragikus események azonban újabb tiltakozáshullámot generáltak országszerte, sokan sürgetik a kormányt, hogy szigorúbban lépjen fel, hogy ne fordulhasson elő többé hasonló borzalom.

(Kép: sites.miis.edu)