Jump to content

Hogyan viselkedjünk a külföldi metrókon?

2014. 06. 16. 15:26

Ahány ház, annyi szokás, és ez úgy tűnik, a nagyvárosok metróhálózatára is igaz. Van, ahol kifejezetten illik hátrahagyni a kiolvasott napilapot, és van, ahol ezért gorombán ránk szólnak.

A Business Insider nyomán összegyűjtöttük öt nagyváros metróhasználati szokásait, hogy ha külföldre utazunk, ne kelljen zavarba jönnünk járatlanságunk miatt.

LONDON

A brit főváros metrórendszerére a feszültség, a tolerancia és a passzív agresszió jellemző főleg. A metrón nyugodtan lehet eszegetni, akár pálpusztai sajtot is, senki nem fog megszólni érte. A hölgyek azért fokozottabb óvatosságra intenénk, pár hónapja ugyanis a londoni metrón majszolgató hölgyekről kandifotók készültek, amiket aztán az internetre feltöltve próbálták megalázni az éhes utazókat. A metrókocsikban való alkoholfogyasztást azonban nemrégiben betiltották. Ha épp két állomás között végzett volna az újságjával, a többi utashoz hasonlóan nyugodtan hagyja csak ott a széken, így mások sem fognak metrózás közben unatkozni. Igaz, ettől a szerelvények leginkább egy kukásautóhoz lesznek hasonlatosak. A mozgólépcsőn azonban nehogy a rossz (gyalogolós) oldalán álldogáljon, ha csak nem akarja, hogy felbőszült, sietős brittek üvöltsék le a haját.

BERLIN

A német fővárosban a szabályok épp a londonival ellentétesek. Az utazóközönség nincs akkora sietségben, viszont frászt kapnak a kosztól és a rendetlenségtől, ezért semmiképp se hagyja maga után az újságját, és a tízórait se a szerelvényen költse el! A mozgólépcsőn sem uralkodnak szigorú szabályok, inkább az előretörtetőket tekintik gorombának, mint azt, aki rossz helyen álldigál.

PÁRIZS

Talán nem véletlen, hogy a nyaktilót éppen a francia forradalom jelképévé vált, a párizsi metróajtók ugyanis félelmetes gyorsasággal csukódnak az emberre. Éppen ezért sokan udvariasan feltartják az ajtókat, hogy mindenkinek legyen ideje fel- és leszállni. Az emberek intim szférája is jóval kisebb az átlagnál, ezért cseppet sem zavarja őket, ha a szerelvényeken össze vannak tömörödve. Talán éppen ezért, de a szemkontaktust és a joviális csevegést kerülik az idegenekkel.

RÓMA

Míg a párizsiak néma csendben állnak, mint a szardíniák a konzervdobozban, az olasz metróközönséget nem zavarja a zsúfoltság abban, hogy harsányan eszmét cseréljenek egymással az utazás során. Az embereket oly mértékben nem zavarja mások viselkedése, hogy kifejezetten nagy kihívásnak számít lejutni a járműről, senki sem fog ugyanis félreugrani, miközben próbáljuk magunkat az embertömegen keresztülpaszírozni.

ATHÉN

A görög fővárosban a fiatalok a legtürelmesebbek és legjobb magaviseletűek, és az idősebbek azok, akik másokat félrelökve törtetnek előre. A metró közönsége érdekes módon itt áll a legegyenlőbb arányban azokból, akik dolgozni indulnak, és azokból, akik éppen az éjszakai mulatozásból térnek meg.

(Kép: londonbeep.com)