Jump to content

Torkos fagyicsütörtök

2014. 05. 06. 12:14

Mi előre szólunk! Május 8-án, a magyar kézműves fagylalt napján több, mint 100 cukrászdában lehet féláron fagylaltot nyalni. Listát is mellékelünk.

Az eseményt első ízben egy budapesti fagylaltozó kezdte szervezni, részben azzal a céllal, hogy 3 perc örömet csempésszenek az emberek életébe. Ennyi ugyanis átlagosan egy fagyi elfogyasztásának az ideje. De miért éppen május 8-án van a Fagylalt Napja? A kérdésre így válaszoltak: "május az év V. hónapja, ami egy fagylalttölcsérre emlékeztet, a 8-as pedig két egymásra rakott gombóc". Az esemény másik célja, hogy a Torkos Csütörtökhöz hasonlóan a fagylaltot népszerűsítsék, és felhívják a figyelmet a kiváló hazai kézműves termékekre. A résztvevő cukrászdák listája az utolsó pillanatig bővül.

Biztos kevesen gondolják, hogy a fagyi őse az 5000 évvel ezelőtti Kínából származik. Persze senki ne gondoljon a mai költeményekre, alapját a hó adta, amit megízesítettek gyümölcsök levével, fűszerekkel, tejjel. Később az arab és perzsa világnak köszönhetően jutott el a Földközi-tengerhez. Hippokratész orvosságként ajánlotta betegeinek, a római császárok hűsítőként élvezték. A mai ismert fagylalt ősét végül egy olasz cukrászmester alkotta meg az 1600-as években. A XVIII. századig csak a felsőbb társadalmi osztályok kiváltsága volt megízlelni a hűvös desszertet. Magyarországon a reformkor idején jelent meg, Sissi királyné kedvence az ibolya fagylalt volt. A XX. századig szezonális édesáru volt, aztán közkedveltségének és a technikai fejlődésnek köszönhetően egész évben élvezhető cukrásztermék lett, bár manapság is sok cukrászdában csak nyáron készítenek jéghideg gombócokat.

Egyébként otthon sem ördöngösség elkészíteni a finomságot, például Nigella Lawson házi narancsfagyiját:

Hozzávalók:

3 sevillai narancs vagy 1 narancs + 2 lime

175 g kristálycukor

1 nagy doboz (584 ml) tejszín

a tálaláshoz nápolyi.

A sevillai narancsok közül kettőt meghámozunk. Mindhárom levét egy tálba öntjük és összekeverjük a cukorral. Ha a narancs-lime változatot csináljuk, a narancs és egy lime héját hámozzuk le, kicsavarjuk, és a cukorhoz adjuk, mint az első változatnál. Elkeverjük, hogy feloldódjon a cukor és hozzáadjuk a tejszínt. Addig habosítjuk, amíg laza habbá nem válik, utána egy lapos légzáró dobozba töltjük (kb. 2 literesbe) és lefedjük. Addig fagyasztjuk, amíg megszilárdul (3-5 óra). Hogy egy kicsit felengedjen, 15-20 percre kivesszük (vagy 30-40 percre áttesszük a hűtőszekrénybe), mielőtt nekilátnánk megkóstolni, hogy adhatunk-e belőle a családnak.

(fotó: elsoar.com)