Jump to content

Fizetésért a világ körül

2014. 05. 05. 15:15

A legtöbb ember nagyon szeret utazni, világot látni, nem is csoda, ha az lenne az igazi álommeló számukra, ha úgy utazhatnák be a földet, hogy azért még fizetést is kapnak.

A dolog azonban távolról sem reménytelen, lássuk hát, mik azok a munkák, amikkel valóra válhatjuk az álmainkat!

-Szegődjön el idegenvezetőnek!

Nagy előnye az állásnak, hogy a leghíresebb és leggyönyörűbb helyekre látogathatunk el, teljesen ingyen. Hátránya, hogy valószínűleg egy idő után bárki ráun, ha minden nap ugyanazokat a nevezetességeket kell bemutatnia. A munka változatosságán sokat javíthat az egyes turistacsoportokban lévő különféle emberek eltérő személyisége. Ehhez a munkához nem árt, ha rendelkezünk némi szervezőkészséggel, tervezettséggel és jó kommunikációs készséggel. A rugalmas időbeosztás és az örök jókedv is határozott előny!

-Önkénteskedjen!

A világ számos helyén elmehetünk önkénteskedni egy adott időszakra, gyümölcsöt szedhetünk, vagy egy tanyán dolgozhatunk ellátásért és szállásért cserébe. A kalandvágyó utazónak rendszerint csak az odaút költségeit kell kifizetnie, tehát nem terheli meg különösebben anyagilag. Másik előnye, hogy hasonló mentalitású emberekkel dolgozhatunk együtt, nemzetközi kapcsolatokra tehetünk szert. Hátránya, hogy szakmai szempontokból az ott nyert tapasztalat nem igazán segíti elő karrierünk egyengetését.

-Tanítson angolt!

Nem kell feltétlenül anyanyelvi szinten beszélnünk az angolt, de egy ezirányú végzettség feltétlenül szükséges. Számos ázsiai, dél-amerikai, vagy közel-keleti országba elszegődhetünk angolt tanítani, és az sem számít hátránynak, ha nem beszéljük a befogadó ország nyelvét.

-Végezzen kutatásokat egy útikönyvhöz!

Első pillantásra persze nagyon izgalmasnak és pompásnak hangzik, ha az ember fizetésért turistáskodhat, végiglátogatva és kipróbála számtalan helyet, a valóság azonban ennél sokkal komorabb. A legtöbb útikönyv író, akik olyan nagy nevű sorozatoknak dolgoznak, mint a Lonely Planet, gyakran panaszkodik a rabszolgamunkára, ami arra kötelezi őket, hogy naponta 14 órákat dolgozzanak, és ahol lehetetlen határidőkkel nyomják őket agyon. Temérdek adatot kell begyűjteniük, cikkeket kell írni, térképeket szerkeszteni, a költségvetés lefaragása miatt pedig mindezért nem sok fizetést kapnak. Határozott pozitívuma a munkának a temérdek élmény és az esetleges írói hírnév...

-Menjen utaskísérőnek!

Bár a fizetések rendszerint nem túl magasak, cserébe viszont ingyen repülhet izgalmas városokba! Ráadásul egy átlagos utaskísérő egy hónapban mindössze 80 órát dolgozik.

-Szegődjön el egy óceánjáró hajóra!

Igaz ugyan, hogy egzotikus helyekre jut el, de ezeket legtöbbször csak a hajóról csodálhatja meg. A munka kemény és strapás, viszont könnyebb lesz félretennie is.

-Dolgozzon au pairként!

Az uniós országok tagjainál nincs felső korhatár, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a külföldi családok rendszerint 19 és 35 év közötti hölgyeket keresnek egy-két éves időszakra. Bár sok negatív élményről is lehet hallani, amennyiben egy megbízható ügynökségen keresztül szerez állást, nagyobb eséllyel foghat ki jó családot. A munka rendszerint magába foglalja a gyerekek körüli teendőket és a háztartás vezetését is.

(Business Insider, kép: tnooz.com)