Jump to content

Budapest100

2014. 04. 25. 12:03

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) immár negyedik alkalommal rendezi meg a 100 éves épületek hétvégéjét, ahol április 26-27-én gangkoncert, bolhapiac, padlásbejárás, 100 éves süteményreceptekből készült finomságok, idős lakók visszaemlékezései és még sok egyéb várja a kíváncsiakat.

2011-ben ünnepelte 100. évfordulóját a Goldberger-ház, innen jött az ötlet, hogy minden, 2011-ben százéves ház ünnepeljen együtt az év századik napján. Azóta minden évben újabb 100 éves épületek nyitják ki kapuikat a rendezvényre, amelyhez programok is kapcsolódtak: nosztalgiavillamos, kedvezményes taxi, és okostelefon applikáció, melyen budapesti rejtett kincseket lehet felfedezni.

A program alapját a lelkes önkéntesek adják, akik felveszik a kapcsolatot az érintett házakkal vagy intézményekkel, lakókkal, közös képviselőkkel egyeztetnek a programról. Az ötletek tárháza végtelen, van, ahol pince- és padlástárlat, piknik, háztörténeti és lakáskiállítás, filmvetítés, bolhapiac, színdarab, házi koncert, felolvasás, visszaemlékezés is helyet kap, de előfordul majd, hogy egyszerűen csak süteménnyel kínálják az ott lakók az érdeklődőket. Idén újabb színfolttal, a 100 éves házakat összekötő túrákkal, biciklis városvezetésekkel bővül a paletta. A szervezők hosszútávú célja, hogy a vidéki városokat is megszólítsák, s hogy nemzetközi méretű eseménnyé avanzsálják az ötletet. 2013-ben a Guardian egyik munkatársa, Laura Barnett egy cikkében beválogatta a Budapest100-at a kontinens legérdekesebb programjai közé. „Zseniálisan egyszerű koncepció. Csodálkozunk, hogy más városok még nem követték a példáját.”

Egyes épületekre előzetesen kell regisztrálni az adott helyszín mellett feltüntetett e-mail címen az adott program címe és időpontja megadásával. Csak ízelítőül: a Nagymező utca 3-ban Időutazás 1914-be, ahol választ kaphatunk arra, milyen volt a kor divatja, hova jártak szórakozni, mit játszottak a színházak? A Budaörsi úti Petőfi laktanyában félóránként vezetett séták. A Veres Pálné utca 30-ban a lakók a ház homlokzatát mintázó születésnapi tortával készülnek. A Markó utca 16. szám alatt, az Igazságügyi Palotában be lehet pillantani az elnöki dolgozószobába, és leülhetünk a bírósági tárgyalótermekben. A Jászberényi úti Dréher Sörgyárba előzetes regisztrációval lehet betekintést nyerni. A Gogol utca 22-ben gangkoncert a lakók közreműködésével. A teljes program itt tekinthető meg.

(fotó: vs.hu)