Jump to content

Iraki leányfeleségek

2014. 04. 16. 15:14

A napokban fogják tárgyalni azt az új törvénytervezetet, mely lehetővé teszi, hogy akár kilenc éves kortól férjhez mehessenek a lányok Irakban. Míg a döntésnek részben politikai okai vannak, sokan vehemensen tiltakoznak ellene –joggal.

Az iraki parlament utolsó rendelkezése lesz ez a hó végi választások előtt, hiába tiltakoznak a „legalizált egyenlőtlenség”ellen elszántan az emberjogi aktivisták, adta hírül a Telegraph. A törvénytervezetet úgy tűnik, jóváhagyja a kormányzó koalíció abban a reményben, hogy ezáltal megszerezheti a shia muzulmánok támogatását az április 30-i választások során. A jelenlegi iraki törvénykezés értelmében 18 év alatti személy nem köthet házasságot szüleinek, vagy gyámjának beleegyezése nélkül.

Az új Jaafari törvény szinte szórul szóra megegyezik a szomszédos shia-dominált Irán szabályaival, ahol a lányokat már egészen fiatal kortól férjhez adhatják.

Ayad Allawi, Irak korábbi miniszterelnöke arra figyelmeztetett, hogy az új törvény a nők meggyalázásához fog vezetni. „Ezáltal kilenc évesen, vagy még fiatalabb kortól férjhez adhatóak a lányok. Vannak más igazságtalanságok is.”

Ami a házasságon belüli nemi erőszakot illeti, az arra vonatkozó rendelkezés kimondja, hogy „minden asszonynak kötelessége alávetni magát a férje szexuális igényeinek”. A férfiak pedig felügyeleti jogot kapnak feleségeik felett.

Hanaa Edwar, híres aktivista, és az Al-Amal jótékonysági csoport vezetője is azok között van, akik elkeseredetten küzdenek ez ellen az igazságtalan törvény ellen.

-Ez a törvény a nőkből gyakorlatilag szexuális eszközt formál. Minden jogukat eltörli. –állítja.

Egy amerikai szervezet, a Human Rights Watch is arra kérte az iraki kormányt, hogy álljon el ettől az embertelen rendelkezéstől.

Támogatói azonban azt állítják, csak egy olyan dogot foglalnak hivatalosan is törvénybe, amely régóta bevett, hétköznapi gyakorlat már Irakban. Szerintük a fiatalkorúak kiházasítása ugrásszerűen megnőtt azóta, hogy Saddam Hussein hatalmát megdöntötték 2003-ban. 

(Kép: youmaybenext.com,