Jump to content

Itt a tavasz, mozdulj ki! A legjobb szabadtéri edzések

2014. 04. 12. 09:58

Végre vége a szürke, borongós téli napoknak, kiszabadulhatsz a konditermek szűk, levegőtlen világából és élvezheted a friss levegőt a parkokban, erdőkben, mezőkön sportolva is.



Az első és legkézenfekvőbb sportág a futáson kívül a kerékpározás, amit ilyenkor – mint látjuk a város bringás útvonalain – szerencsére már a családok java része anyukástól-apukástól-gyerekestől együtt élvez. A két keréken gurulás nagy előnye, hogy túlsúlyosok esetében is kíméli az ízületeket, ugyanakkor kellően hosszú ideig gyakorolva rengeteg kalóriát lehet segítségével elégetni. 



Talán még a bringázásnál is többen élvezik a jó levegőt valahol a hegyekben kirándulva, túrázva. Ez is remek sport a kezdők, vagy újrakezdők számára is és nagy előnye, hogy kellő számú kerékpárral nem rendelkező társaságok, családok is együtt gyakorolhatják teljes létszámban.

 



A kirándulás komolyabb formáját is kedvelők számára ideális családi sport lehet a tájékozódási futás, melyet egy térkép és egy tájoló segítségével bárki űzhet 6-tól 66 éves korig az ország szinte bármely vidékén. A szokásos turista térképnél lényegesen részletesebb, többnyire 1:10.000 arányú térképek lehetővé teszik a legkisebb tereptárgyak (padok, gödrök, kidőlt fák) megkülönböztethetőségét is. A terepen egymástól néhány száz méterre elhelyezett piros fehér színű bóják megtalálása 2-12 km közötti táv teljesítése során sok kis sikerélményt jelent, így ugyancsak megtöri a futás monotóniáját. A sportág nagy előnye, hogy a "futás" itt relatív fogalom. Mindenki a korának, fizikai képességeinek megfelelő sebességgel haladhat, anélkül, hogy sebességét bárki kritizálhatná, hiszen az erdőben úgy sem látják a nézők, hogy ki milyen tempót választ.





Természetesen már akkor is élvezheted a mozgást a jó időben, ha szokásos útjaidat nem autóval, hanem inkább gyalog teszed meg. A gyaloglás remek zsírégető is. Ha szakaszonként kocogásra vagy futásra váltasz, akkor pedig a szívedet és az érrendszeredet is megdolgoztathatod.

 Nem kell profi sportolónak lennünk ahhoz sem, hogy az edzéseidet egy-egy szórakoztató-erőfelmérő versennyel színesítsd. Ezek a nem feltétlenül vérre menő, de mégis jól szervezett keretek között zajló és jó hangulatú események kiválóan alkalmasak arra, hogy felmérd, mennyit fejlődtél az elmúlt hónapok során. A szép idő, a jó levegő és az inspiráló környezet, netán egy jó versenyeredmény további motivációt adhat, újabb célok kitűzését teszi lehetővé és lendületbe hoz a mozgás további folytatásához. Ráadásul egy-egy ilyen verseny közösségi esemény is, a jó társaság pedig tovább fokozhatja a mozgás okozta örömet.





Az alábbi események közül kiválaszthatod az érdeklődésének, életkorodnak, fizikai állapotodnak megfelelő mozgásformát, melyek mindegyike egy célt biztosan szolgál: egészségünk megőrzését, vitalitásunk fokozását.

Hajrá, irány a szabadba! Mozgásra fel!

2014. április 5., Budapest, SYMA Sport-és Rendezvényközpont: Coca-Cola Tesztébresztő Fitness nap

2014. április 12., Budapest XII. kerület, Normafa, Anna rét: NOWATHLON- tájékozódási Nordic Walking

2014. április 13., Budapest, Margitsziget: 29. Telekom Vivicittá Városvédő Futás

2014. április 19., Tatabánya, Jubileumpark: XXXIII. „Gerecse 50 Decathlon” teljesítménytúra

Budapesten belüli park-tájfutások:

2014. április 6.: Margitsziget, Árpád híd felől
2014. április 9.: Óbuda (Szentlélek tér környéke)
2014. április 16.: Csillebérc

 

Forrás: peterkropko.com