Jump to content

Föld Órája 2014

2014. 03. 28. 12:01

Március 29-én ismét globálisan energiát spórolhatnak mindazok, akiknek fontos a Föld sorsa. Az akció fő célja nem az egy óra alatt elért aktuális fogyasztáscsökkentés, hanem a figyelemfelhívás, hogy mindennapi életünket mennyire átszövi a túlzott, és voltaképpen fölösleges energiahasználat.

Idén Szingapúrban A csodálatos Pókember 2. című film főszereplői (Andrew Garfield, Emma Stone, Jamie Foxx)„kapcsolják le villanyt” helyi idő szerint 20.30-21.30 óra között, ezzel elindítva a Föld Órája globális mozgalmat. Ha felülről nézhetnénk a Földet, mint az Oscar-díjas Gravitáció főszereplői tették, azt látnánk, hogy a különböző időzónáknak köszönhetően sorban kattintják le a fényeket világszerte, hogy így figyelmeztessék az embereket a Föld erőforrásainak apadására. Évente olyan látványosságok borulnak sötétbe, mint a gízai piramisok, az Eiffel-torony, az athéni Akropolisz, a Buckingham-palota, a Big Ben, a római Colosseum vagy az Empire State Building. Nálunk a Lánchíd, a Budai Vár, az egri Minaret, a Hősök tere és más emblematikus helyek sötétülnek el egy órára aznap.

Hazánkba 2008-ban gyűrűzött be a mozgalom, vagyis az akció nemzetközivé válásának első évében 2009-ben már Magyarország lakosságának 67%-a hallott az akcióról, és 15%-a, vagyis mintegy másfél millió ember részt is vett benne. A világszerte csatlakozó 4000 településből 67 magyar volt, így az ország a nemzetközi élmezőnyben végzett a csatlakozó városok számát tekintve.

A Föld órája kampányban idén is világszerte koncerteket, flashmobokat és fáklyás felvonulásokat szerveznek. Tahitin például 5000 ingyenjegyet osztanak ki egy nagykoncertre azok között, akik újrahasznosítható szemetet adnak le. A WWF Franciaország "Twitter-rohamot" szervez, hogy felhívja a figyelmet a 2015-ös párizsi klímakonferenciára. Belgiumban ismert belga zenekarok lépnek fel ingyen a Föld órája 40 privát támogatójának nappalijában. Budapesten is számos akció lesz, köztük a zöld, improvizációs Random Trip Special koncert az A38 hajón Harcsa Veronika közreműködésével. A lekapcsolás ideje alatt akusztikus hangszereken játszik a zenekar, a koncertjegyek árával pedig mindenki a WWF Magyarország természetvédelmi tevékenységét támogatja.

Jelenleg egyébként másfél Földre lenne szüksége az emberiségnek, 2050-re pedig talán kettőnél is többre, ha a jelenlegi ütemben éljük föl bolygónk javait. Az emberiség igényei jócskán meghaladják Földünk képességeit, ugyanis közel 40 éve több erőforrást használunk fel, mint amennyit a bolygó biztosítani tud. Magyarország fogyasztása 30 százalékkal több, mint amennyi erőforrás hazánkban rendelkezésünkre áll.

(fotó: izsak.hu)