Jump to content

Itt az új gasztrohibrid: a felespohár-csokiskuki!

2014. 03. 19. 12:28

Nemrégiben még a cronut-ért őrült meg a világ. Emlékeznek még a hírekre a New Yorkban kígyózó százméteres sorokról, amikor boldog-boldogtalan csak és kizárólag cronutot akart enni? Vagy amikor egy internetes bolt 100 dollárért adta az eredetileg 5 dollárt kóstáló édességet?

Pedig igazi kalóriabomba a hibrid gasztro-őrület: az eredeti recept szerint a francia eredetű croissant vajas-leveles tésztáját először fánk-alakra formázva szőlőmagolajban kisütik, majd édes krémmel deréktájt megtöltve tetejét megkenik az amerikai donut-nak dukáló színes cukormázzal.

Ekkora méretű zseniális invenció után nem is csoda, hogy a Time magazin 2013 legjobb találmányai közé sorolta a transzzsírsavak királynőjét.

Idővel persze Budapestre is elérkezett a nyugati dili a Briós cukrászda tolmácsolásában, de valami gikszer kerülhetett az eredeti receptbe, mert a magyar krónátról szóló első visszajelzések nem voltak túl bíztatóak.

De sebaj, hiszen itt az új kihívás, a megugorható léc! Dominique Ansel, a cronut és más szuperhibridek szárnyaló fantáziájú mágusa végre előrukkolt új remekművével: a felespohár-alakúra sütött, hideg tejjel teleöntött csokiskukival!

-Ha mindenki tejjet iszik a csokiskukija mellé, akkor miért is ne alkothatnánk egy desszertet, ami a kettőt ötvözi? –tette fel a költői kérdést a sztárcukrász, majd rögtön munkához is fogott.

A kekszes pohárkát március 9-től kezdték árulni New Yorkban, mi pedig kiváncsian várjuk, vajon Magyarországra milyen formában fog betörni: vajon a cukrászdák kis márványasztalkája mellet, vagy inkább a söntéspultot támasztva fog magának teret nyerni?

(Képek: Dominique Ansel)