Jump to content

Farsang ezerrel

2014. 02. 20. 21:10

A farsangok farsangja a február 14-től március 2-ig tartó Velencei Karnevál, a február 28-án induló Riói Karneválra pedig javában gyakorolnak a szambatáncosok, de nem kell ilyen messze mennünk, kis hazánkban is számos helyen lehet farsangolni.

A karneváli időszak Vízkereszt napjától, január 6-tól veszi kezdetét hamvazószerdáig, idén március 5-ig. Ez a közelgő tavasz örömünnepe, a tél és a tavasz jelképes küzdelmének megjelenítése, de nyilvánvaló, hogy idén nemigen kell a tavasznak nagy harcot vívnia a tél felett. De farsangolni jó!

Bár a farsang hazája Olaszország, Magyarországon a német fasching szót vettünk át a karnevál helyett ezen időszak és a hozzátartozó hagyományok megnevezésére. Nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően néphagyományokra épül. A farsangot a mulatozás, lakomák, vidámság, életöröm, szórakozás, bolondozás, tánc, bálok jellemzik, azaz az önfeledt ünneplés a húsvéti böjt előtt. A gazdag lakomákkal a természetet kívánták bőségre ösztönözni. Tipikus farsangi étel a disznótoros, a kocsonya, a káposzta és a farsangi fánk. Mindezekkel találkozhatunk országszerte a következő programokon:

Február 20-23. között az átkeresztelt Kocsonyafesztivál immár Miskolci Kocsonya Farsang néven vár mindenkit, amely több helyszínen is zajlik gasztronómiai és kulturális programokkal. Maskarádé lesz február 21-23. között Debrecenben, amely pénteken 16 órával veszi kezdetét a felvonulással. A Dél-Alföld szívében, Szentesen február 21-22-én Télbúcsúztató Karnevál, amely minden évben a régió egyik leglátogatottabb eseménye. Február 22-én Győrben a Barokk Bálon hangosítás nélküli XVII-XVIII. századi zene szól. Ha valaki nem rendelkezik korhű öltözettel, korlátozott számban kölcsönözhető a Zichy Palotában. Február 27-március 4. között Busójárás Mohácson, ahol a helyiek báránybőrbe bújt szörnyekké válnak, s erre buzdítják az idegeneket is. Február 28-március 5. között Csabai Farsang Békéscsabán, ahol a kelet-magyarországi farsangi hagyományokat elevenítik fel. Március 1-jén a budapesti Vajdahunyad várában farsang rengeteg programmal. Ugyanekkor Tapolcán Télbanyaűző Maskarádé. Március 8-án Noszvajon Téltemető Mulatság az Imányi pincesoron, ahol álarcos, fáklyás felvonulás lesz forralt borral, finom falatokkal.

(fotó: dunakanyarregio.hu)